>

GROOTS EN MEESLEPEND WIL IK LEVEN

Groots en meeslepend wil ik leven was het eerste deel van de eenmans-operette-trilogie van Steef de Jong.

Theatermaker Steef de Jong heeft een grote fascinatie voor de operette, het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical. In de nalatenschap van zijn oma, ooit revueartieste, treft hij een adres aan van een Weense artiest met wie zij nog had opgetreden. Hij besluit af te reizen naar Wenen, de bakermat van de operette. Daar raakt hij betrokken bij een mysterieus sterfgeval en beleeft een dramatisch liefdesavontuur met Rudolf, de zoon van Keizerin Sisi. In Groots en meeslepend wil ik leven neemt hij ons mee op reis. Met minimale middelen tovert hij een sjiek appartement om tot begraafplaats en een Bierstube tot een jachtslot in het Weense Woud.

In 2016 was de voorstelling te zien op Theaterfestival de Parade en in verschillende theaters.

Tekst, muziek, spel Steef de Jong
Regie Ina Veen
Techniek René Rood, Maarten de Rooij
Vormgeving Steef de Jong, Jacqueline van Eeden, Nina Vreeken
Uitvoering kostuums Win van der Schaaf, Willy Veen
Fotografie Tim Stet
Productie en publiciteit Inger Stam
Met dank aan Filantropen van Groots en Meeslepend, Piets Zwaanswijk


“Het ingenieuze kartonnen klapdecor verraadt de hand van Rieks Swarte. De Jong manipuleert het zelf en tovert zo in een mum van tijd een paleistuin om in een kroeg. Sommige personages, zoals Lorelei van de Kriminalpolizei, verschijnen alleen op een beeldscherm. Het humoristisch gehalte van het verhaal krijgt extra lading door de zeer charmante performance van De Jong. In de kusscène met Prins Rudolf weet hij zelfs te ontroeren. Zijn veelzijdigheid is enorm en hij vervalt gelukkig niet in een kijk-eens-wat-ik-allemaal-kan-vertoning. Ina Veen regisseerde vakkundig vijf kwartier enthousiasme, frisheid en originaliteit.”
theaterkrant.nl

“De voorstelling doet die naam eer aan want De Jong speelt het klaar een avontuurlijke ontdekkingsreis te maken in waarschijnlijk het kleinste decor van Terschelling, namelijk een kartonnen box. Wie de Firma Rieks Swarte kent, weet dat zo’n doos dubbele bodems kan bevatten. Daar worden we hier dan ook veelvuldig mee verrast. De Jong is een innemende verteller. Hij neemt zijn publiek mee naar Wenen waar een afspraak met een operettezanger uitmondt in een spannende whodunnit met daarbij nog een knap bedacht vleugje romantiek.”
De Telegraaf

“Een prachtvoorstelling is die van Firma Rieks Swarte, de theatervormgever, die de jonge Haarlemmer Steef de Jong een mini-operette liet maken, spelend in de tijd van Sissi. Groots en meeslepend wil ik leven, op een vloertje van vier bij twee meter. Swarte zelf trok een kartonnen decor op dat ingenieus de 
locatiewisselingen verbeeldt. De Jong heeft behalve een fantastisch stemgebruik (die operettefalset!) een androgyn voorkomen en verwisselt zo talloze malen handig van rol, mannen en vrouwen. En dat met de timing van een ervaren komiek. En dan nog een goed verhaal ook: het West End-theatertje knapte uit zijn sponningen van enthousiasme.”
Dagblad van het Noorden

Kijk hier naar AVRO’s Opium op Oerol van 21 juni 2012, waarin Margriet Brandsma de voorstelling Groots en meeslepend wil ik leven bespreekt (vanaf 09:33).

Deze voorstelling wordt niet meer gespeeld

© 2023 - Alle Rechten Voorbehouden
Groots en Meeslepend - Studio 11 - Bakenesserstraat 11b - 2011JJ Haarlem - info@grootsenmeeslepend.nl