>

Biografie

Steef de Jong (1983) is theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren.

De Jong is operaliefhebber, maar operette stal zijn hart.
Steef de Jong: “De muziek is liedachtiger, lichter, vrolijker. Ik kan het zelf veel makkelijker meezingen. Het zwiert. Het blijft dagen hangen.” […] Er bestaat in de kunstwereld in Nederland het rare idee dat vooral negatieve emoties diepere menselijke lagen hebben. Tragiek en verdriet, dat ontroert. Positieve emoties vinden we simpel. Onzin! Echte vreugde ontroert ook. Verdriet en vreugde zijn allebei diepe menselijke ervaringen die je overkomen zonder dat je daar iets aan kunt doen. Huilen en lachen komt van even ver.
(NRC, november 2022 n.a.v. Operetta Land)

Steef is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2006 studeerde hij hier als bachelor af met de muziektheatervoorstelling Stevens Testosteron Revue. Daarna vervolgde hij zijn studie aan DasArts (Master of Theatre – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), en studeerde hij in 2009 af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarvoor hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie.

Vanaf 2010 was hij als acteur betrokken bij voorstellingen van onder andere Susies Haarlok, Orkater, Toneelgroep het Volk en Firma Rieks Swarte. In 2014 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij samen met haar een eenmans-operette-trilogie over zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette. Dat resulteerde in de solovoorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel. Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en wonnen zij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. In 2016 won Steef de Olifant, de kunst- en cultuurprijs van Haarlem. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs 2017.

In datzelfde jaar maakte hij samen met Alex Klaasen De Modern Art Revue, een revue over de 100-jarige verjaardag van de moderne kunst. Voor Theaterfestival De Parade ontwikkelde Steef in 2018 de eenmansoperette Steef’s Operette Uurtje met Offenbach’s ‘Orphée aux enfers’ als uitgangspunt. Daarop volgde in 2018/2019 Orfeo met accordeonist Marieke Hopman.

Steef is vaste gast op de Theaterfestival De Parade: na Steefs Operette uurtje, maakte hij in 2018 de parade-versie van Sisi Boy. In de zomer van 2022 presenteerde hij Een luitenant – opnieuw een eenmansoperette tussen alle grote projecten door.

Klassiek met karton in 2019 was zijn eerste kennismaking met een groot, live orkest, het ‘Orkest van het Oosten’. En dat smaakte naar meer.

Residenties
Met ingang van 2021 is Steef een van de vaste makers bij Toneelschuur producties. In 2021 maakte hij Eine Nacht in Venedig voor het eerst een productie op echt grotere schaal waar Steef tekende voor regie, vormgeving en bewerking, maar waar hij zelf voor het eerst niet in meespeelde. In 2023 gaat De Dappere Soldaat in première in De Schuur in Haarlem met o.a. Rop Verheijen en Malou Gorter, met teksten van Louis van Beek.

In 2022 debuteert Steef met Ein Papp-Konzert in het Volksoperahuis van Wenen. En twee maanden na de première aldaar gaat Operetta Land in première bij De Nationale Opera in Amsterdam met teksten van Paulien Cornelisse.

Steef heeft een residentie bij O. Festival (voorheen Operadagen Rotterdam) waar hij in 2022 voor de tweede keer Steef’s O. Show presenteerde. In mei 2023 wordt deze show wegens groot succes herhaald.

Andere projecten
Naast grote projecten buitenshuis werkt Steef ook aan kleine projecten in zijn eigen atelier. Onder de naam STUDIOWERK zoekt hij de samenwerking op met iemand die hem inspireert. Zo maakte Steef samen met Louis van Beek Bloemenduel, een all female cast operette (voor twee heren).

Voor het Joods Historisch Kindermuseum bouwde Steef een zelfspelende theatervoorstelling Het Fiep Theater ter ere van Fiep Westdorp die dat jaar 100 zou zijn geworden.

Steef is vaste gast bij Wende Snijders’ Wende’s kaleidoscoop in Carré, waar hij onder andere Waltzertraum (over het paard van Oscar Carré) en de Fritz Hirsch Operette maakte (een klein monument voor de in 1942 gestorven schouwburgdirecteur Fritz Hirsch).

In 2013 bracht hij in eigen beheer de LP/CD Liedjes van Steef de Jong uit. In 2019 bracht Steef Liedjes van Steef de Jong 2 uit met arrangementen van Marijn van Prooijen.

Foto: Tim Stet

© 2024 - Alle Rechten Voorbehouden
Groots en Meeslepend - Studio 11 - Bakenesserstraat 11b - 2011JJ Haarlem - info@grootsenmeeslepend.nl